Disneyprinsessen met realistisch haar

Wij mensen hebben nog het oerinstinct in ons. Wij zijn instinctief nog sterk, hoe rationeel we ook mogen zijn. Door ons instinct laten we ons nog beïnvloeden door het mooie en het lelijke. Tegelijkertijd zijn we ontwikkeld genoeg om te beseffen dat het niet oké is. Dat het rationeel gezien niet te verantwoorden is.

Mooi is een objectief begrip, maar er is wel degelijk een schoonheidsstandaard. Dit schoonheidsideaal is het ideaalbeeld van de schoonheid. Het ideaalbeeld is niet de realiteit, het is niet realistisch. Dat weten we ook allemaal maar toch voelen we de druk om er aan te voldoen. Net als iedereen zeer waarschijnlijk zijn of haar ideale leven nastreeft. ‘Waarom moet ik ook al weer hard studeren? Oh ja, daarom.’ We moeten ideaalbeelden hebben, wij vinden het fijn om ons daar aan vast te houden, er naar te streven, er over te dromen. ‘Waarom ging ik ook al weer naar de sportschool? Ohja, daarom.’

Helaas is het vaak zo dat het ideaalbeeld een obsessie wordt. Mensen raken in de ban van dit beeld en zien geen mogelijkheden en opties, maar enkel obstakels en moeilijkheden in de reis naar ‘het volmaakte’. Het maakt ze ongelukkig. En ik geloof niet dat dat de bedoeling is van het schoonheidsideaal. Hoewel de commercie er natuurlijk geweldig op inspeelt met de beste en goedwerkende producten om zo mooi mogelijk te worden. Zij hebben er misschien wel baat bij.

In het dierenrijk maken dieren zich ook mooi. Iedereen wil van nature schoon zien, dit kun je niet ontkennen. Ik ook houd van schoonheid en ik ben niet de enige: Zodra een tijdschrift een voller model op de cover zet verkopen ze minder. Maar dat het al zó jong begon had ik nooit kunne bedenken. Ik wist wel dat onze Disneyprinsessen perfect waren: prinsessen zijn toch altijd mooi (en gemene heksen lelijk, toch?)

Maar dat het zulke onwerkelijke idealen waren zag ik pas toen ik deze geweldige reeks zag. Ik heb er erg hard om gelachen, maar dit is eigenlijk wel iets kwalijks. Misschien moeten we de Disneyfilms maar als een karikatuur gaan zien, want de Disneyprinsessen zijn vele malen onrealistischer dan de Victoria Secret Angels.

 

Advertenties

16 thoughts on “Disneyprinsessen met realistisch haar

 1. Dat haar vastgeplakt in lipgloss! Haha! Hilarisch. En je hebt gelijk… Het schoonheidsideaal is helaas geen mythe maar een biologisch feit.. Leuk stukje weer Sheriet! Xx

  Like

 2. hahah…zag deze plaatjes ook op facebook voorbijkomen..zo hard gelachen!! Ik vind het helemaal niet storend dat Disney prinsessen onrealistisch zijn. Ik hou daar eigenlijk wel van, die fantasiewereld. Wel vind ik het jammer dat dit doorgevoerd wordt in de ‘ echte mensenwereld’ Het moet gewoon fantasie blijven, meer niet.

  Like

 3. Ik heb geen goede kijk op wat mooi is. Voor mij is uitstraling, zelfverzekerdheid, tevreden zijn met jezelf veel meer een indicatie voor wie iemand is. Heb eens een relatie gehad met een naar bovenstaande maatstaven zeer lelijke vrouw, op wie ik door ‘iets’ in haar ogen stapelstinkend verliefd werd.

  Liked by 1 persoon

   • Ja, dat kan ik wel. Op een foto kan ik beter op uiterlijk beoordelen. Dan is er meer afstand dan bij een echte ontmoeting. Maar wat is mooi, precies. Datgene wat de mode, reclame etc. onder de aandacht dwingen? Of datgene wat ik persoonlijk mooi vind? Voor mij is dat laatste doorslaggevend. Tot zover het beoordelen van een foto.
    Bij een echte ontmoeting is zoveel anders aan de orde dan nuchter beoordelen of iemand mooi of minder mooi is. Wat wordt er gezegd of niet gezegd, wat wordt er via non verbaal gedrag gecommuniceerd, wat vertelt de ‘gestalt’ mij etc. Wat voel ik erbij? Is dat boosheid, of angst, of nieuwsgierigheid of fascinatie? Allemaal vormen van uitstraling, dikwijls onbewuste boodschappen die van mij kennelijk meer aandacht krijgen dan de ‘buitenkant’ van de betreffende vrouw. Of man..

    Like

Laat een comment achter, vind ik leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s