Lange zinnen: Omdat ik niet dom zijn

Ik weet het nog heel goed. Tijdens de lessen Nederlands op de middelbare school, benadrukte de docent altijd: Maak je zinnen niet te lang. Als wij dan vroegen waarom literaire schrijvers én kranten wel lange zinnen schreven, haalde hij zijn schouders op.

Ik geloof dat men op die manier intellect probeert uit te stralen. Immers, kinderen komen niet verder dan drie-, vier- of vijfwoordzinnen. Hoe langer de zin, lijkt wel, hoe verder je ontwikkeld bent. En slim zijn, dat wilt natuurlijk iedereen.

Ook tijdens mijn studie journalistiek werd deze regel in het eerste jaar veelvuldig benadrukt. Schrijf leesbaar, maak niet te lange zinnen. Weer wist niemand waarom het in de belangrijkste teksten en studieboeken dan wel werd gedaan.

Ook alle basistips van schrijvers voor niet-schrijvers maken het weer duidelijk: Schrijf duidelijk, en maak korte zinnen. Het leek wel een complot.

Ik denk ook dat de lezers zich niet serieus genomen voelen als de schrijver in kinderzinnen schrijft. Ik zou mij in ieder geval onderschat voelen. Wellicht is dit de reden dat iedereen nog steeds lange zinnen blijft schrijven, ondanks alle geheven vingertjes.

Lange zinnen zijn soms vervelend, maar als ze goed zijn geschreven blijven ze leesbaar. En bovendien, als je eenmaal ooit in het Spaans hebt gelezen, zijn de lange Nederlandse zinnen pan comida. De Spanjaarden spannen de kroon en zijn uitslovers in het schrijven van lange zinnen. Tot grote frustratie van mij, natuurlijk.

Zie onderstaande zin uit een informatietekst van een verplichte cursus die ik via mijn werk volg. Voor het gemak heb ik hem even vertaald, als één zin, dat dan weer wel. Ik moet natuurlijk wel inburgeren, en ook, ik niet dom zijn.

Om deze redenen, komt de, het tot dan toe meest consistente boek gebaseerd op empirisch onderzoek naar campagnes online, dat over de presidentsverkiezingen van 2000 gaat,  tot de conclusie dat de politieke effectiviteit van online campagnes beperkt is, ook de campagnes die zich beschouwen als het keerpunt van verandering voor de ‘steunfase’ van de campagnes op het internet: De webcampagne verandert niet de stem van degene die al politieke voorkeur hebben, en het heeft een minimaal effect over degenen die nog niet hebben besloten, en over de activist zal het een bescheiden invloed hebben om hun vooringenomenheid te versterken.

lange zinnen

Advertenties

11 Replies to “Lange zinnen: Omdat ik niet dom zijn”

  1. De Vlaamse schrijver Jef Geeraerts heeft een aantal boeken geschreven waarin hij geen enkel punt gebruikt alles loopt door in één tekst heel vaak zonder gebruik van enig leesteken dit betekent geen komma punt uitroepteken of andere interpunctie werkelijk vervelend om lezen ware het verhaal niet zo spannend een mens zou het boek gewoon door de kamer gooien tot het ergens tegen een muur of bloempot terechtkomt en uiteindelijk op de grond flikkert tenzij je Thomas Pannenkoek heet natuurlijk en je elk schrijfgenre wil proberen je weet maar nooit wat je ervan opsteekt grappig eigenlijk dat je hier een logje aan wijdt trouwens zie ik daar geen dt fout in je vertaling of heb ik toevallig stront in mijn oog waardoor ik dingen zie die er niet staan hoe dan ook ik zal er mijn slaap niet voor laten meer nog ik zal er niet wakker van liggen en nu we toch aan dit onderwerp zijn aanbeland is het je al opgevallen dat het al veel kouder is des nachts tenzij jij daar in het land van sinterklaas nog van warme nachten mag genieten hier niet dus gisteren kwam het meisje van firma Vandenbussche de ramen lappen op het werk en ineens begon ze te niezen waarbij het snot kilometers in het rond vloog waarop ik haar vroeg of ze met deze koude temperaturen nog steeds slaapt zonder slaapkleedje rare vraag misschien maar bij het vorig onderhoud van de ramen had ze me verteld dat ze slaapkledij een onnozele uitvinding vindt waarom dan heb ik gevraagd waarop ze antwoordde dat haar lichaam des nachts moet ademen waarmee ze bedoelde in en uitademen meer details heb ik haar toen niet gevraagd omdat dit kan leiden tot indiscrete toestanden en God spaar me daarvan want dit zou in het slechtste geval kunnen leiden tot ontslag weet je en ik heb toch liever wat beleg op mijn brood als je begrijpt dat ik bedoel en dat hoeft daarom niet altijd kaviaar te zijn ik ben al tevreden met een broodje kaas bijvoorbeeld hoewel ik geen neen zeg tegen een broodje tonijn maar eigenlijk weet ik niet meer waarmee ik begon ben ik deze commentaar misschien even naar boven loeren terwijl ik de woorden hier als een mitrailleur op het commentaarvakje loslaat erg eigenlijk echt erg dat mijn geheugen mij zo in de steek begint te laten ah ja het ging over lange zinnen welnu mij is vroeger ook verteld dat ik mijn zinnen wat korter moest maken waarop ik de leraar vroeg waarom dit het geval zou zijn gezien Jef Geraarts ook zijn billen veegt aan deze regels waarop de leraar zei zwijg snotaap en doe wat ik je zeg of ik hang je buiten het raam en mag je wachten tot het koord het begeeft en je drie verdiepingen naar beneden flikkert waarop ik de leraar vroeg of mijn haar daardoor niet in de war zou liggen en hij mij vroeg of ik hem misschien aan het uitdagen was

    Liked by 2 people

    1. Haha nou, ik zou het toch wel erg prettig vinden als je op de een of andere manier, op een willekeurig moment dat jou het beste uitkomt, de tijd neemt om een uitgebreide reactie achter te laten op mijn stuk op mijn blog, die vanzelfspreken ook iets bijdraagt aan de aard van mijn artikel natuurlijk, anders ben ik toch bang dat ik mijzelf onderschat voel, want ik hoop dat ik toch duidelijk heb moge maken dat ik lange zinnen niet huiver, en bovendien geloof dat dit mij slimmer doet lijken, vind je niet? ;-)

      Like

Laat een comment achter, vind ik leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s