De Heilige Prostituee

Een paar dagen terug las ik een mooi verhaal over een Heilige en een Prostituee, op het blog van Marianne. Het verhaal ging over een heilige, sadhu, met gemene gedachtes over een prostituee die tegenover hem woonde. De prostituee, aan de andere kant, keek iedere dag naar de biddende Boedist en wenste dat zij zo rein en puur kon zijn als hij.

Als zij beide sterven en aan de poort van de hemel staan komt de heilige erachter dat hij niet naar de Hemel mag. De Bewaker zeg: “Dit is de afrekening van je gedachten. Elke dag opnieuw heb je gedacht: ‘Zij is een verdorven schepsel. Zij is heel slecht! Kijk eens naar al die mannen die bij haar komen’.” De prostituee daarentegen, dacht, ‘oh, Sadhu, jij bent zo rein en verheven. O Sadhu, heilige man, red mij, bevrijd mij’. Omdat haar gedachten goed en rein waren, is ze naar de hemel gestuurd. Omdat jij alleen over zonde en goddeloosheid hebt nagedacht, moet je naar de hel”.

Ik moest aan dit verhaal denken, toen ik over straat liep, in Calle Montera, de winkel- en prostitueestraat in het centrum van Madrid. Alle prostituees, zowel de Zuid-amerikaanse, de Oost-Europese als de Afrikaanse hebben ieder hun eigen plek in de straat.

Op de trap van de entree van een grote schoenenwinkel zitten de Afrikaanse prostituees. Ze lijken erg jong. Hun felle make-up steekt af tegen hun donkere huid, en met hun felgekleurde lippen lijken ze op meisjes die zich als prinsesjes op wilden maken. Net als de andere prostituees verderop in de straat kletsen ze wat, lachen ze met elkaar, en verleiden zo af en toe wat mannen.

Een van de prostituees heeft een zilvergrijze balloon in haar handen. Modeketen Lefties heeft net opnieuw haar deuren geopend, na een grote renovatie. De nieuwe huisstijl wordt gepromoot door heliumbalonnen uit te delen aan het winkelend publiek. Heel Madrid centrum loopt met zilvergrijze ballonetjes in hun handen, die vrolijk rondhangen boven de hoofden van de mensen.
Iedereen, behalve de Arabische kleuter die samen met haar ouders Madrid aan het verkennen is. Als ze langs de schoenenwinkel lopen trekt het meisje aan de hand van haar moeder, terwijl ze met grote ogen naar de zwevende ballon kijkt. De prostituee ziet het, en geeft het kleine meisje haar ballon. De ouders van de kleuter bedanken de prostituee, terwijl het meisje vrolijk verder huppelt met de ballon in haar handen. De prostituee kijkt het meisje lachend, met haar zuurstokroze lippen, na.

Zij komt in de hemel, wat men ook van haar beroep mag vinden. Goedheid uit zich niet enkel in de mooie beroepen en ‘degelijke’ zaken.

4 gedachtes over “De Heilige Prostituee

Laat een comment achter, vind ik leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s