Meneer Don

In deze categorie behandel ik iedere week een Spaans woord. Vaak zijn het opvallende of grappige woorden. Deze vertaal ik, en met een verhaaltje erbij blijven ze misschien zelfs wel in je geheugen hangen!

Vandaag voor Spaans Woord van de Week een klein woord met grote betekenissen: Don. Sommigen kennen dit woord misschien wel als een jongensnaam, anderen, geïnteresseerd in reggaeton kennen het wellicht vanwege de Puerto Ricaanse rapper Don Omar, en anderen zijn wellicht bekend met de vrouwelijke versie; Doña, bijvoorbeeld van de bekende loterijwinkel Doña Manolita.

Don of Doña is een aanspreektitel, waarmee je vandaag de dag een vorm van respect mee uit. In Spanje wordt het nauwelijks meer gebruikt, enkel voor onderwijzers of in brieven, maar in Zuid- en Midden-Amerika gebruiken ze deze vorm met meer regelmaat. Vroeger, tot de 19e eeuw werd de aanspreektitel enkel voor mensen van adel of van een hoge stand gebruikt.

Als je een gave, eigenschap of een talent hebt, wordt dat ook wel een ‘don’ genoemd. Je kunt bijvoorbeeld goed zijn met mensen, een don de gentes, hebben.
Maar let op, als iemand zich voorstelt als Don Juan, wil hij zeggen dat hij een rokkenjager is, naar de fictieve maar legendarische vrouwenversierder Don Juan Tenorio.

Hoe ‘proeven’ jullie dit woord? Mooi, gek of lelijk?

5 gedachtes over “Meneer Don

Laat een comment achter, vind ik leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s