Straatvolk Deel 4: De Oude Hoeren

Dit is deel 4 van een serie posts op mijn blog: Straatvolk in Spanje. De straten van een grote stad zijn vaak bezaaid met vreemde, aparte, gekke, bijzondere types. Deze serie gaat over hen. De nachtchinezen, oude hoeren, straatverkopers, acrobaten, mafkezen, artiesten en nog veel meer. Geniet!

Vlakbij mijn huis, op een gewoon pleintje, met gewone taferelen, viel mij een tijd geleden iets op. Waar auto’s een parkeerplek zoeken, toeristen verkoeling zoeken in de hitte, uitgebuite obers hun gasten serveren en Spaanse families paraderen, staan een paar gewone vrouwen, ieder op een andere hoek. Ze zijn aan het wachten. Ze wachten altijd. Op wie weten ze nog niet, maar dat wijst zich vanzelf.

Het zijn hele gewone, onopvallende vrouwen, ergens in hun veertig of vijftig. Ze dragen een leesbrilletje, hebben een niet al te hippe maar onverwoestbare oude Nokia, net gelakte nagels – vaak metellicroze- en hebben alledaagse kleding aan. Sommigen hebben hun haar blond geverfd, en de meesten hebben kleine krullen -gezet met ouderwetse warmterollers-, die met veel harde gel in model blijven.

Waarschijnlijk hebben ze hun lakens nog rechtgetrokken voordat ze vroeg in de ochtend de deur uitgingen, en even hun plantjes water gegeven. Misschien hebben ze zelfs nog een wasje gedraaid, maar dat geloof ik niet, ze zijn er altijd zo vroeg bij, vroeger dan alle anderen, een paar pleintjes verderop.

Ze bellen en ze kletsen, ze zitten op de stoep van een oud theater, staan in de schaduw van de religieuze boekhandel op de hoek en lachen wat met wat bedelaars. Het zijn hele beschaafde vrouwen, en ieder van hun had mijn moeder kunnen zijn. Je ziet gewoon dat ze lekker kunnen koken, zoals echte moeders dat kunnen. Maar ja, die paella komt niet zomaar uit de lucht vallen…

Advertenties

5 gedachtes over “Straatvolk Deel 4: De Oude Hoeren

Laat een comment achter, vind ik leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s