Hoe zit het met #BringBackOurGirls?

bringbackourgirls

Afgelopen week bezocht Pakistaanse heldin Malala Yousafzai, Nigeria en sprak met de president Goodluck Jonathan over de vermiste meisjes van #BringBackOurGirls. De islamitische terreurbeweging Boko Haram ontvoerdde deze middelbareschoolmeisjes meer dan drie (!) maanden geleden, midden in de nacht. Want ja, meisjes mogen niet naar school.

Al geruime tijd is bekend waar de meisjes verscholen worden gehouden, maar de onderhandelingen gaan zeer moeizaam. De terreurorganisatie eist vrijlating van gevangengenomen medestrijders, in ruil voor de meisjes. Als dat niet gebeurd zullen de extremisten de meisjes uithuwelijken of doorverkopen als slaven.

De in 2002 opgerichte groep valt onder een nieuwe stroming terreurorganisaties. Het probleem met Boko Haram is dat ze geen logische verklaringen hebben voor hun gruwelijke moord- en kidnapacties, en hun jihadacties zijn dan ook slecht doordacht. Ze zijn slecht tot niet onderwezen, en zijn actief in een wetteloos gebied zonder rechterlijke macht of overheidscontrole, waar de sterkste overleeft.

Ouders van de meisjes
De emotionele ouders van de ontvoerde meisjes. Foto: VOA-News

 

Hoewel veel landen zich sterk maken voor de vrijlating van deze meisjes, lijkt het er maar niet van te komen, en de tijd tikt door. De slogan #BringBackOurGirls zijn we nu inmiddels wel zat, de media heeft haar stukken geschreven en de wereld heeft haar aandacht weer op actuelere zaken gericht.

Waarom zijn deze meisjes nog niet bevrijd? Het schijnt lastiger te zijn dan het lijkt. In een onrustig land, met een corrupte overheid, en een corrupt(e) en onbekwaam(de) leger(leiding) gaat het allemaal niet zo snel en soepel. En het feit dat Angelina Jolie, Michelle Obama, Ronaldo’s vriendin en de rest van de wereld niet meer naar Nigeria kijken, helpt ook niet echt.

Dus mensen, graag, vergeet deze arme meisjes niet. Het enige wat ze ooit hebben gewild is de cirkel doorbreken, door vooruit te komen, te leren en een goede toekomst tegemoet gaan.

Deze post is onderdeel van mijn project ‘Zedeloze Zaterdag.’ Seksisme, objectificatie en scheve rolverdelingen zijn onderwerpen die mij prikkelen en woede bij mij oproepen. Al heel lang wilde ik er iets mee doen, maar wat, wist ik niet. Daarom heb ik besloten iedere zaterdag iets te publiceren met betrekking tot deze onderwerpen.

Advertenties

5 Replies to “Hoe zit het met #BringBackOurGirls?”

Laat een comment achter, vind ik leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s