Lieve Spaanse woorden

Wil je indruk maken op je partner? Ben je in een romantische bui? Of wil je je voorbereiden op een vakantie in Spanje? En anders gewoon zomaar, omdat het altijd leuk is om mooie woordjes te kennen. Hierbij een paar lieve woorden die vaak in Spanje –te pas en te onpas– worden gebruikt! Lees ook mijn vervolg: Lieve Spaanse zinnen

pst.. guapo/guapa: lees ook mijn stuk met Spaanse vieze woorden en scheldwoorden!

Cariño (soms afgekort tot cari)
Carienjo. De afgekorte versie, cari, vind ik erg hard klinken, maar cariño, lieverd, daarentegen vind ik erg lief.

Guapa, guapo
Gwapo (g als het engelse garage/guitar etc.) Een minder vulgaire versie van lekker ding. Ik hoorde laatst een 70+er ‘Hola guapo!’ zeggen tegen de slager, een volwassen man, heel normaal.

Cielo, mi cielo
Sjielo. Een zoetsappig woordje. Ben je uit de cielo gevallen?

Amor, mi amor, amorcito
Amor. Liefde, mijn liefde, kleine -wel groot in gevoel!- liefde. Erg passievol vind ik, maar de caissière noemt mij ook gewoon zo.

Hija/hijo
Iga/igo. Dochter/zoon. Dit is een lief woordje dat mensen, ouder dan jezelf, tegen je zeggen. Ik vind het erg schattig als iemand mij zo noemt.

Niña/niño
Nienja/nienjo. Meisje/jongen, deze gebruik je voor mensen die jonger zijn, voor kinderen en als je bijvoorbeeld gratis onderdak zoekt.

Bonita/bonito
Bonitaa/bonito. Mooierd, knapperd. Dit wordt zowel voor mensen als voor objecten gebruikt. Kijk eens, bonita, que casa más bonita -wat een mooi huis!

Muñeca/muñeco
Moenjecaa/moenjeco. Letterlijk: pop. Te vergelijken met het Nederlandse poppetje.

Corazón
Corazón. Letterlijk: hart. Te vergelijken met het smeuïge cielo.

Mi vida
Mie bieda. Mijn leven. Het klinkt heel slijmerig, maar wordt veel gebruikt.

Te quiero / te amo
Te quiero (~mucho, in ‘sms-taal: TQM) betekent letterlijk: ik wil je, maar niemand gebruikt dat met deze betekenis. Het betekend: ik hou van je. In de eerste fase van een relatie kun je dit tegen je partner zeggen, maar je gebruikt het ook voor bijvoorbeeld je vrienden of familie. Te amo -ik hou van je- gaat dieper, en is intenser.

En als afsluiting, als je nog niet zo goed weet wat je van iemand vindt:

Mona/mono
Monaa/mono. Dit woord betekent zowel schattig, als aap.

giphy

Iemand nog een paar mooie aanvullingen?

Advertenties

17 Replies to “Lieve Spaanse woorden”

 1. Hola Sherita. Ik heb zo geen Spaanse woorden in voorraad. Maar van Maria weet ik dat in Spanje elke achter-achterneef bijna wordt beschouwd als broer etc. Zo hebben wij in Spanje ik weet niet hoeveel primo’s en prima’s waarvan ik er een paar ken. Als we naar Spanje gaan kunnen we er zo logeren. Zo zijn die mensen gewoon. Ik vind dat een stuk leuker dan die afstandelijkheid die in België en Nederland heerst. Mijn Mexicaanse schoonzus strooit ook met Guapa’s, mi amors en als je even een uitstapje naar het papiaments maakt kun je een heel eind komen met Dushi en Duku Duku. Zelfs Makaku kan, mits je er bij glimlacht.

  Meer weet ik niet. Maar ik leer graag bij want het is Maria’s grootste wens eens een sabattical year te nemen en die dan in Spanje door te brengen. Dus ik probeer zoveel mogelijk Spaanse woorden te leren.

  Dank voor je bezoekjes aan mijn weblog. Ik vind het erg leuk.

  Adios…. Guillermo

  Like

  1. Hi Willem (toch?), bedankt voor je comment! Spanjaarden zijn voor mijn gevoel ook veel opener, en Zuid-Amerikanen gebruiken troetelwoordjes al helemaal te pas en te onpas, erg leuk vind ik zelf. Een sabattical in Spanje klinkt goed, succes met het Spaans, gaat vast lukken :-)

   Like

 2. Ik vind ‘mi media naranja’ letterlijk halve sinaasappel, figuurlijk wat wij in Vlaanderen ‘halve trouwboek’ (partner) noemen ook een hele fijne, en voor de rest noem ik mijn schat ook nog graag tesoro.

  Like

Laat een comment achter, vind ik leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s