Hoe te reageren op straatintimidatie?

Rustig blijven is denk ik het beste, als iemand je naroept op straat. Negeren is ook niet oké, ze moeten wel weten dat het niet kan, maar een discussie aangaan, of schelden schiet ook niets op, zeggen ze ook bij Hollaback. Alsof ik dat nog niet wist. Die duw van die gek, waardoor ik door de FEBO in Amsterdam vloog, vergeet ik nooit meer.

Vorige week schreef ik over over het Hollaback project, over straatintimidatie. Ik vind het vaak lastig hoe ik moet reageren, als iemand mij lastig valt op straat. Te heftig reageren vind ik eng, straks wordt hij boos, maar te aardig reageren wil ik ook niet. Op de site van Hollaback kwam ik uiteindelijk deze suggesties tegen.

Nummer 3, 4, en 5 vind ik vooral erg nuttig. Omdat ik nummer 4 en 5 niet toepaste, ben ik een paar keer een heftige discussie aangegaan, waarvan er één uitliep op een flinke duw waarbij in bijna de frituurpannen van invloog -ja ikja ik moest huilen. ja die man was gek in zijn hoofd.- hopelijk heb ik de volgende keer deze punten dus in mijn hoofd als ik weer een discussie wil aangaan. Maar ik denk dat ik nu ook wel rustiger ben dan een paar jaar geleden, en vanwege het incident met die gekke man, ben ik ook wel banger om heftig te reageren.

“Zes suggesties voor hoe je kan reageren op een belager:

1. Toon steeds een sterke lichaamstaal: kijk de belager recht in de ogen, spreek met een sterke, klare stem. Gebruik tegelijk je stem, gezichtsexpressie en lichaamstaal, zonder gemengde signalen. Toon steeds assertiviteit en kracht. -hmm.. makkelijker gezegd dan gedaan..

2. Toon zelfzekerheid en kalmte. Ook al voel je je niet zo, het is belangrijk dat je kalm, serieus en zelfzeker overkomt. –oke, dat moet lukken, denk ik.

3. Verontschuldig je niet, maak geen excuus of stel geen vraag. Jij hoeft je niet te verontschuldigen voor hoe jij je voelt of wat je wil. Wees vastberaden. In plaats van “excuseer mij..”, “het spijt me maar”, .. “ of “Alsjeblieft.” Zeg je meteen “Stop met …”. –moet ook wel lukken…

4. Verwikkel jezelf niet in een discussie met je belager(s), probeer niet met hen te redeneren of hun vragen te beantwoorden. Je moet niet reageren op afleidingen, vragen, bedreigingen, beschuldigingen of schuldgevoelens. Blijf bij je standpunt. Herhaal je woorden of ga weg. -daar heb ik nog weleens moeite mee.

5. Vloek niet of verlies je beheersing niet. Deze reacties kunnen de belager sneller doen reageren met woede en geweld en zo kan het ook lijken alsof JIJ diegene bent die gek of verkeerd bent wanneer de intimidatie gebeurt als er andere mensen in de buurt zijn, terwijl niemand dan ziet wat de belager met jou heeft gedaan. –zie punt 4, haha.

6. Beslis wanneer je klaar bent. Een ‘zege’ is iets wat jij zelf bepaalt. Als je gezegd hebt wat je zeggen moest en je bent klaar om te gaan, doe dat dan.” –oke, moet lukken

Lees verder op de website van Hollaback.

Zijn jullie wel eens lastiggevallen op straat? Zo ja, hoe reageren jullie dan?
 

Deze post is onderdeel van mijn project ‘Zedeloze Zaterdag.’ Seksisme, objectificatie en scheve rolverdelingen zijn onderwerpen die mij prikkelen en woede bij mij oproepen. Al heel lang wilde ik er iets mee doen, maar wat, wist ik niet. Daarom heb ik besloten iedere zaterdag iets te publiceren met betrekking tot deze onderwerpen.

Advertenties

14 gedachtes over “Hoe te reageren op straatintimidatie?

 1. Ik woon in Rotterdam Zuid en hier zijn een hoop van die werkeloze mannen die heel de dag op terrasjes zitten en in een halfdronken bui graag dingen naar jonge meisjes roepen. Niet het allerergste, maar ook niet bepaald fijn, zeker niet ’s avonds…

  Like

 2. Ik vergeet dat ook nooit meer! Wat was je van slag toen he.. Je was ook best nog een tijd schrikkerig! De lul! Inderdaad mooi dat je hier aandacht aan besteed!

  Like

 3. Ieder heeft zijn of haar eigen lat wat betreft het interpreteren als lastig vallen. Mijn lat ligt heel laag. Ik vind het bv. al vervelend als mensen mij ongevraagd iets toeroepen. Dat is dan bv. in het voorbijgaan op de fiets of zo. Is dan vooral jeugd in een grote groep die blijkbaar indruk willen maken op de rest van de groep.( lees: leuk willen zijn) ik zeg dan wel altijd wel iets terug in de trant van: haha, wat ben jíj grappig!
  En dan maar hopen dat ze gewoon doorfietsen en niet terug komen….
  Je schrijft inderdaad héél goede en nuttige informatie. Goed dat je er aandacht aan besteedt!

  Like

 4. Ik ben een keer benaderd door een dronken figuur, vreselijk eng vond ik het. Ik was met een groep vriendinnen op straat en het was ’s nachts en toen kwam hij tegen me aan praten. Ik wist niet wat ik moest doen, gelukkig was de grote zus van een van mijn vriendinnen erbij die hem heeft weggejaagd. Maar doorgaans zou ik het niet weten….

  Like

Laat een comment achter, vind ik leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s