Venezuela’s Facts

barrio het wonder vene
Guanare, Venezuela januari. 2013:    Wijk ‘Het Wonder:’ Al 14 jaar wachten wij op de mooie revolutie. Wij wachten op: asfalt, electrificatie en kanalen. Buurtraad en bewoners.

Aan de telefoon met mijn schoonmoeder in Venezuela: -Heeft u mijn whatsapp gehad?- vraag ik haar. “Nee hija, de internetverbindingen worden door het hele land continu uitgezet. Om de demonstranten te dwarsbomen.”

De demonstraties gaan maar door. Hoe harder het volk tegen de gevestigde regering vecht, hoe harder de bestaande orde terug vecht. Undercover via ‘gemaskerde motorrijders,’ via indoctrinatie door gemanipuleerde berichten de wereld in te sturen, met acteurs die zich voordoen als studenten en in video’s zeggen dat de demonstranten door het buitenland worden betaald, en via alle andere wegen die ze tot hun beschikking hebben.

Dus daarom, een paar feiten. Omdat feiten altijd raken. Onthoud ze en verspreid ze.

De bestaande Chavistische regering met president Maduro functioneert niet:

1. Omdat een samenleving zonder veiligheid niet hoort.
Vorig jaar werden er in Venezuela 25.000 moorden gepleegd. En niet enkel bendeleden zijn slachtoffer, maar er zijn ook veel ‘wrong place wrong time- gevallen.’ Bijvoorbeeld de moord op ex-Miss Venezuela en haar man, bekend oud-topboxer Cermeno, maar ook gewoon een Nederlandse toerist op het toeristische eiland Isla Margarita -toerisme in sommige delen van het land wordt sterk afgeraden–  werden slachtoffer van een land waar de onveiligheid blijft groeien. Vijentwintigduizend moorden. Dat zijn meer moorden dan in elk willekeurig ander land in een normale tot onstabiele situatie. Ongeveer 95 procent van deze moorden wordt niet opgelost. 

2.Omdat honger in een rijk land (met 200 jaar aan olievoorraad grootste voorraad ter wereld) niet hoeft
In Venezuela zijn basisproducten niet te krijgen. Brood, melk, meel, rijst, toiletpapier, suiker, niets van deze producten wordt verkocht in de supermarkt. En komt er een lading? Dan moet je uren in de rij staan, en is er een maximaal aantal producten dat je mag kopen (dat wordt bijgehouden via je sofinummer dat wordt gescand bij je aankopen). Lange leve de prijsregulatie, lang leve de communistische supermarkten.

3. Omdat pijn hebben niet hoeft
Sociale zekerheid voor iedereen? Na uren in het ziekenhuis, moet je zelf op zoek gaan naar je medicijnen. Vaak moet je stad en land afzoeken om het laatste potje pillen te vinden. De dokters, zijn trouwens Cubanen. Venezuela geeft Cuba olie, in ruil daarvoor krijgt Venezuela Cubaanse artsen (want Venezuela heeft zelf geen artsen?).
-ohja, sommigen kinderen in de publieke ziekenhuizen krijgen soms een dag geen chemotherapie omdat de elektriciteit vaak wegvalt

4. Omdat je politiek geaardheid niet uit hoeft te maken
De stemresultaten van het referendum voor of tegen Chavez worden verspreid –lista tascon. Heb jij tegen de overheid gestemd? Wat jammer, ik zie net dat de vergunning die jij hebt voor jouw zaak niet in orde is. Dichtdoen die handel, op de straat.
Oh, wil je studeren aan de openbare universiteit? Jammer, jouw cijfers zijn niet goed genoeg.

4. Omdat je stemmen niet mag kopen
In Venezuela worden er tablets en auto’s gegeven aan de stemmer. Huizen worden verloot, en kiezers moeten bijeenkomsten bijwonen en stemmen, willen ze een gesubsidieerd D-kwaliteit huis van de overheid krijgen. Als ze gaan stemmen voor de partij van Chavez natuurlijk. De overheid regelt vervoer, rode t-shirtjes en toeters en bellen.

 6. Omdat persvrijheid gewaarborgd moet worden
Kritische kanalen worden gesloten omdat de ‘papieren’ niet in orde zijn. Of ze krijgen onbetaalbare boetes. Anders wordt de programmering aangepast, want het volk moet wel ‘juist’ worden voorgelicht. Bovendien worden kritische journalisten opgepakt en aangevallen.

 

En als jij het nu tegen de buurvrouw zegt, en zij weer met haar broer praat, haar broer weer met de barvrouw praat die het verhaal weer doorverteld aan een wereldreiziger, die toevallig op een tripje naar Venezuela gaat, en het daar aan een kletsgrage melkboer vertelt, en die melkboer vertelt het weer verder aan de kaasboer, en zo, via via, komt de waarheid wel aan het licht.
What’s done in the dark comes to light for sure.
Spread the word. Mijn dank is groot.

Advertenties

4 gedachtes over “Venezuela’s Facts

Laat een comment achter, vind ik leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s