Bijna verdwaald tussen de plooien van de flamencorok

Lange rokken, ritmisch geklap, snel gitaarspel en emoties die uit het lichaam lijken te knallen. Diepe klanken, intense blikken en donkere haren. De aantrekkingskracht en populariteit van Spanjes grootste exportproduct flamenco valt niet te ondermijden…

Flamenco is zó verweven met Spanje, dat het één zonder het ander misschien wel een groot deel van zijn charme verliest. En ook al komt flamenco oorspronkelijk uit het zuiden van het land, Madrid noemt zich vol trots de flamencohoofdstad van Spanje. En met recht, want iedere avond van de week is er wel ergens een prachtshow te zien.

Zoveel aanbod komt voort uit de vraag. De toeristen die Madrid aandoen, willen vaak tussen de musea, het winkelen en het slenteren door, graag een beetje de flamencocultuur opsnuiven. Sommigen gaan voor een korte show, met lekkere tapas en een Spaans wijntje, terwijl anderen speciaal voor de shows naar Madrid komen, en enkel genoegen nemen met verfijnde gerechten en werelds grootste flamencoartiesten.

Gelukkig heeft Madrid voor ieder type toerist een passende oplossing, en kun je kiezen uit een enorm aanbod van ‘espectáculos de flamenco.’ En omdat velen –inclusief ikzelf- door alle zwierende rokken het geheel niet meer zien, wil ik jullie graag vertellen over het flamencoaanbod in Madrid. In deel één van dit artikel ga ik de bekendste ‘tablaos’ introduceren.

Volgens velen is Corral de la Morería werelds bekendste tablao. Deze tablao in La Latina was de eerste die niet alleen een topshow aanbood, maar ook ‘haute cuisine.’ Grote sterren als Muhammad Ali, Richard Gere en Michael Douglas hebben deze tablao bezocht. Met een michelinster chefkok in de keuken en vele gewonnen awards is het dus niet gek dat dit volgens velen nummer één is.
Vanaf €47,07 (www.corraldelamoreria.com)

Torres Bermejas, middenin het centrum tussen Gran Vía en Callao, is ook niet weg te denken uit deze lijst. Wat niemand deze tablao kan afnemen, is dat het de enige tablao van Madrid is waar Spanjes bekendste cantaor Camarón de la Isla heeft opgetreden. Deze Spaanse André Hazes speelde twaalf jaar lang in Torres Bermejas en leerde hier ook zijn compagnon Paco de Lucía kennen.
Vanaf €42,35 (www.torresbermejas.com)

Heel anders is Cardamomo. Opgericht in de jaren negentig is deze tablao veel jonger dan de rest. Desondanks heeft Cardamomo, vlakbij het mooie plein Santa Ana al grote naamsbekendheid gekregen. Deze flamencobar is informeler en dankzij de exposities, evenementen en conferenties is het niet alleen een tablao, maar volgens eigen zeggen ook een cultureel centrum voor ‘rusteloze zielen.’
Vanaf €39,- (www.cardamomo.es)

Hetzelfde geldt voor Casa Patas, gevestigd in een monumentaal pand in Madridsflamencowijk Lavapies. Casa Patas is naast een bekend tablao, ook een flamencoschool en een organisatie, opgericht om flamenco te promoten, te ontwikkelen en te verspreiden. Casa Patas heeft een modern en zeer wisselend programma.
Vanaf €34,- (www.casapatas.com)

Vlak naast de koninklijke tuinen vind je Las Tablas. Deze tablao werd tien jaar geleden opgericht door bekende dansers Antonia Moya en Marisol Navarro, en staat hierdoor garant voor kwaliteit. Deze modern ingerichte tablao biedt ook ruimte voor andere muziek- en dansgenres.
Vanaf €27,- (www.lastablasmadrid.com)

Las Carboneras is de één van jongste in dit rijtje. Met het idee om terug te gaan naar de ‘café cantantes’ van vroeger, werd Las Carboneras in 2000 opgericht. Deze vernieuwende en vooruitstrevende tablao onderscheidt zich door jaarlijks een concours te organiseren om talent te ontdekken. Las Carboneras is gelegen naast de bekende Mercado San Miguel en de shows zijn intiem en ‘easygoing.’
Vanaf €33,40 (www.tablaolascarboneras.com)

Café de Chinitas is gevestigd in de kelder van een zeventiende eeuws paleis vlakij Plaza de España.Deze tablao behoort ook tot een van de oudste van Madrid. Veel bekende mensen, van het Spaanse koningshuis tot aan Bill Clinton, hebben een bezoek gebracht aan dit traditioneel gedecoreerde tablao.
Vanaf €38,12 (www.chinitas.com)

De muren van Villa Rosa behoren misschien wel tot een van de meest gefotografeerde objecten van Madrid. De betegelde en kleurrijk beschilderde buitenmuren met Spaanse taferelen aan het Santa Anaplein zijn absoluut een lust voor het oog. Villa Rosa behoort ook tot een van de oudste en kiest net als alle anderen zorvuldig haar artiesten uit.
Vanaf €32,- (www.villa-rosa.es)

De vanafprijzen zijn voor entree plus drankje. Het is altijd aan te raden van te voren te reserveren. Lees hier deel twee met de minder bekende, maar zeker niet mindere, tablaos van Madrid.

 

Advertenties

3 Replies to “Bijna verdwaald tussen de plooien van de flamencorok”

Laat een comment achter, vind ik leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s